dinsdag 16 oktober 2012

Vrijwillige Eenvoud

Voluntary Simplicity is de titel van een boek dat begin tachtiger jaren voor het eerst gepubliceerd werd. Het is inspirerend om te lezen hoe toen al allerlei mensen op hun manier vrijwillig eenvoudig wilden leven. Dat hoeft niet te betekenen zonder luxe maar vooral bewust van je handelen. Het is het antwoord op een maatschappij die uit zijn voegen is gegroeid en de hulpbronnen van de aarde versneld heeft uitgeput. Vrijwillige eenvoud gaat terug naar wat je leven echt verrijkt en dient. Veel van waar we ons mee omringd hebben is eerder ballast dan steun. Mensen die vrijwillig kiezen voor een eenvoudig leven, maken hun leven heler, integer, op één lijn. Duane Elgin, de schrijver,  had een vooruitziende blik wat betreft de crisis waar we als westerse maatschappij op af steven(d)en. Het is geen ideologie maar een bewuste keuze om je eigen leven zo simpel en puur mogelijk te houden vanuit een diep spirituele beleving waar het, in ons tijdelijke verblijf op deze mooie aarde, echt om gaat. Ik vind het een boekje om blij van te worden!

Voluntary Simplicity: toward a way of life that is ouwardly simple and inwardly rich.

Een uitspraak die ik in zijn boek las en even uit de losse pols vertaal:
Het is radicale eenvoud om ons lichaam te accepteren zoals het is en elkaar te bevestigen in het feit dat we allemaal begenadigd zijn met een natuurlijke waardigheid, schoonheid en karakter, die oneindig veel interessanter en echt is dan welke bedacht imago ook dat we ons kunnen aanmeten.

Een uitspraak van de bekende econoom E. F.Schumacher uit dit boek:
Het is een ernstig misverstand om iemand die zelfkennis zoekt er van te beschuldigen zijn rug naar de maatschappij te keren. Het tegendeel is eerder waar: iemand die faalt in zelfkennis blijft een gevaar voor de samenleving. Hij neigt veel mis te verstaan en blijft in zalige onwetendheid over de betekenis van de dingen die hij doet.

Onder Voluntary Simplicity of Simplify your life, vind je op het web talloze boeiende sites.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten