vrijdag 7 september 2012

We zijn geboren renners



"Born to run" of "De geboren renner" van de journalist Christopher Mcdougall is een heerlijk boek. Vol humor geschreven maar ook vol onthullende feiten over hardlopen en het menselijk lichaam. Het blijkt dat de mens het best van alle dieren kan hardlopen, en dan speciaal hele lange afstanden, honderden kilometers.
Ook toont de schrijver aan dat de dure comfortabele hardloopschoenen de oorzaak van veel blessures zijn. Het beste loop je op schoeisel met zo min mogelijk steun, of blote voeten (!) zodat je spieren sterk worden. Wel trainen als je er aan begint..!!
En hardlopen kun je blijven doen tot op hele hoge leeftijd. De Tarahumara stam kent vele oude "mega-marathonlopers". Belangrijkste voorwaarde voor deze top prestaties: plezier er in hebben, samen met anderen lopen, en dus niet perse de snelste willen zijn. Al ben ik zelf geen hardloopster, ik heb genoten van dit boek en het heeft me nog bewuster gemaakt dat onze neiging om alles steeds comfortabeler te willen maken vaak ten koste gaat van de gezondheid. Blote voeten en sterke voetspieren die vrij kunnen bewegen doet het hele lichaam beter functioneren.
TED talk van Christopher "Are we born to run?" hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten